top of page
Writer's pictureAlcem La Veu

No més violencia a les dones dins i fora de l'Església 25 NOVEMBRE 2023

PREGÀRIA I MANIFESTACIÓ

PREGÀRIA A LES 17:00h a la PARRÒQUIA DE SANTA ANNA (C/ Santa Anna 29, Barcelona)

A les 18:30 ens unirem a la MANIFESTACIÓ contra les violències masclistes Passeig de Gràcia/Diagonal Barcelona.





AINA ARGUETA -CR El 25 de novembre és el dia internacional per l'erradicació de la violència envers les dones. El col·lectiu 'Alcem la Veu' ha organitzat una pregària a la parròquia de Santa Anna amb la premissa "No més violència a les dones dins i fora de l'Església" i després s'han afegit a la manifestació multitudinària convocada a Barcelona. Noemí Ubach, portaveu d'Alcem la veu, explica que el 25N és un dia per reivindicar que s'acabi la violència que pateixen les dones a tots nivells i, per tant, sense oblidar que a "l'Església, com qualsevol altre espai social, és un espai on s'exerceix violència envers les dones". Ho fan en format pregària perquè "és una forma de posar en mans de Déu, que és Pare i Mare, aquest desig que tenim d'un món més igualitari", ha afirmat.

Durant l'acte diferents ponents s'han referit a la relació de l'Església amb les dones. Des d'Alcem la veu han declarat que "l'Església ens discrimina perquè som dones i la discriminació és el primer pas de violència". Això ha comportat que "moltes dones s'hagin anat allunyant de la institució sent profundament creients". En aquesta línia, el text llegit a la pregària ha estat un fragment de l'Evangeli apòcrif de Maria Magdalena, un text no acceptat en el relat oficial de la vida de Jesús de Natzaret. Des de l'organització han explicat que encara que aquests textos es van decidir no incloure en la Bíblia, consideren que alguns d'ells tenen passatges molt interessants com l'escollit que reflectia molt bé el debat del paper de la dona fins i tot al principi. "La forma de comportar-se amb les dones de Jesús era tan trencadora que fins als primers deixebles els hi va costar d'entendre", han analitzat.

La pregària ha comptat amb el testimoni de Reyes Hernández, treballadora del servei d’atenció a les víctimes d’abusos de l’Església de Barcelona, que ha opinat que "l'Església ha trigat una mica a veure la problemàtica de l'abús en general i de l'abús de la dona en particular". Un dels motius pels quals considera que ha estat un procés lent és perquè "reconèixer que tenim víctimes -a l'Església- és també reconèixer que tenim victimaris". La treballadora també s'ha referit als qüestionaments que reben les víctimes. "Si triguen tant a denunciar és perquè hi ha molt dolor", ha dit. Alhora ha explicat que mai havia vist una víctima que hagués demanat compensació econòmica. "Per elles ja és molt que algú les hi digui <és veritat>", ha assegurat.

Hernández ha qüestionat la fixació per les xifres de víctimes d'abusos dins de l'Església. "El número tant m'hi fa", ha declarat, "només que hi hagi una víctima ja és motiu suficient per posar-nos a treballar i que no hi hagi cap més".

Ser catòlica i feminista

Des d'Alcem la veu reivindiquen el seu espai perquè se senti la veu de dones d'Església. "A vegades sembla com si fos incompatible ser catòlica i ser feminista, nosaltres també necessitem els nostres espais per dir què volem i qui som", ha explicat Ubach.

El col·lectiu reclama que les veus de les dones a l'església s'escoltin i no hi hagi cap tipus de discriminació pel fet de ser dones. Exigeixen que les dones puguin estar no només en els llocs de servei, sinó en els llocs de representació, de lideratge i presents en tots els ministeris. "Demanem que no es consideri que pel fet d'haver nascut dona tenim un rol diferent del que tenen els homes", ha assenyalat la portaveu.

"A VEGADES SEMBLA COM SI FOS INCOMPATIBLE SER CATÒLICA I SER FEMINISTA"

Després de la pregària, el col·lectiu i diferents assistents s'han adherit a la manifestació per demanar l'erradició de la violència envers les dones. Ubach ha indicat que sempre s'afegeixen a la manifestació "perquè formem part d'aquest conjunt de dones feministes, no som un grup a part". "Ens sentim identificades amb aquelles dones que, tot i no ser creients, reivindiquen les mateixes coses", ha conclòs.

El papa Francesc també ha volgut enrecordar-se d'aquest dia i s'ha referit a la violència envers les dones com una "herba verinosa que ha de ser eliminada d'arrel" a la xarxa social X.


Comments


bottom of page